Växtserum

Växtserum från Botany for all by Lena Losciale

Dessa växtserum är noga utvalda plantoljor med fina och vårdande egenskaper på huden. De passar bra att massera in med några droppar under natt- eller dagprodukt eller under makeup. Många serum kan användas ensamma, en del passar bättre att blanda in i en produkt med några droppar och andra att ta någon till några droppar av under en annan olja. Varva och blanda gärna serum, byt och prova. Du och din hud mår bra av att vara lite nyfikna och öppna för vart dessa botaniska droppar kan ta er.

 

Camelliaolja

Camellia Serum, 30 ml        35:-

Camellia Oleifera

Utvunnet från: Tebuskens frön som utvecklas efter blomning.
Ursprung: Kina
Färg: Klar till mycket ljust gul.
Doft: Nästan ingen doft alls. Väldigt diskret.
Camelliaoljan kommer från den gröna tebuskens frön och arterna som oljan utvinns ifrån är Oleifera och Sinensis. Den har använts länge i Kina både som hud & hårolja och som matolja så den är väl dokumenterad och utforskad.

Den här oljan känns som den duschar huden och håret med fukt!
Blanda den gärna med Gurkolja och massera in på fuktig hud eller hår. Massera in mer efter en stund men spraya huden eller håret med lite hydrolat innan så får du ännu mer fukt, fukt, fukt! Underbart!
Oljan har en underbart krämigt mjuk konsistens och känsla mot huden.

Absorberas snabbt och huden känns som silke när oljan fått sjunka in något.
Oljan verkar uppmjukande, fuktbindande både på hud och hår, ger ett mycket gott skydd eftersom den har en bra till mycket bra hållbarhet. Har används för att återställa och behandla vid solskadad hud, åldrad hud, nya & gamla pigments-förändringar och vid ärrvävnad. Oljan ska även besitta bra egenskaper för att motverka och behandla ovälkomna bakterier, mikrober och svamp i huden.

Camelliaoljan är fullspäckad av antioxidanter, precis som det gröna teet, och är en perfekt ansiktsolja till alla hudtyper ensam, som serum med några droppar under annan produkt eller blandad med andra oljor.

En allroundolja som passar unga som gamla, blandad hud som torr åldrad hud.

 

Grön kaffe 30 ml 128:-  
Coffea arabica
Utvunnet från: Kaffebönan
Ursprung: Brasilien
Färg: Ljust gulgrön.
Doft: Grön mild klorofylldoft med not av kaffe.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Denna olja pressas ur gröna omogna kaffebönor. Här finns höga koncentrationer av vitamin e, växtsteroler, antioxidanter, hudvårdande fettsyror som har en vårdande och skyddande effekt på huden.
Vad som gjorde att vi valde att använda och sälja Grön kaffe olja är;
Den har visat sig öka fukt och elasticitet i hudens bindvävsskikt speciellt kollagen och elastin. Vi tycker verkligen att detta stämmer och använder oljan med några droppar under andra eller med andra växtoljor och växtsmör med härligt resultat.
Grön kaffe olja är rik på antioxidanter som gör den intressant för hud som vistats mycket utomhus, hud i sol och hud som blivit extra utsatt.
Hud som fått torrhetslinjer, som lätt blir yttorr, som upplever att den förlorat spänst och lyster borde prova oljan.
Grön kaffe är en egen unik olja och kan användas helt på egen hand.
Den påminner till viss del om och kan med fördel blandas med någon av följande;
Tamanu, Granatäpple, Havre, Meadowfoam gärna tillsammans med några droppar Havtornsfrukt.
Gör en kur på några månader och upplev hur huden fylls på av näring och växtkraft.

Gurkaolja / Gurkfröolja

Gurka Serum, 30 ml      85:-

Cucumis sativa 

Utvunnet från: Gurkans frön som finns inne i gurkan.
Ursprung: Chile
Färg: Klar till ljust gul.
Doft: En djup grön gurkdoft. Lite tuttifrutti, lite sött bubbelgum, väldigt intesivt gurkig doft!
Gurkoljan använd med några droppar på en rengjord fuktigt hud är en riktig fuktbomb. Ovanpå oljan kan man sedan massera in en annan lite tyngre och mer skyddande olja som Meadowfoam, Sheasmör, Camellia, Havre eller Vetegrodd.
Gurkoljan är en lätt och lite torr olja som anses stärka hudens fuktbalans, förbättra elasticitet, stärka cellförnyelsen i hudcellerna, minska ålderstecken och solskador.
Oljan kan användas ensam om du har en lite oljigare och fetare hud, den motverkar pormaskar och kan vara en bra olja som bas innan makeup. Känns den för torr så blandar du den med Argan, Solros eller Tistel.
Vi använder Gurkoljan som ett fuktserum under andra oljor och även våra ansikts- balsam. Vi blandar gärna den i våra ansiktsmasker för att få extra fukt.
Den anses även fungera som en återfuktande olja till torrt hår. Massera in några droppar på längderna på fuktigt hår.

 

Hallonfrö  30 ml 78:- 
Rubus idaeus
Utvunnet från: Frön
Ursprung: Tyskland
Färg: Gul.
Doft: Mild doft, nötig och lite fröig.Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Hallonfröolja är kallpressad från de små fröna i hallonen. Högt innehåll av vitamin e, vitamin a, omega 3 & 6 gör den värdefull för hud som varit i sol och blivit påverkad av sol och väder.
För hud som vistas i sol, gärna tillsammans med ett bra solskydd, verkar den vara förebyggande mot solskador som pigmentsförändringar, torrhet, fuktförlust och liknande.
Oljan förebygger, vårdar och reparerar hud med inflammation, klåda, eksem, torrhet och irritation. Oljan passar alla hudtyper, är ganska torr, går snabbt in i huden och lämnar en ickefet yta.
Vi blandar gärna våra växtoljor & smör med våra rena mineralpigment. När du blandar pigment med olja så höjer du skyddet mot solens strålar pga mineralerna i pigmentet och får en fin vårdande foundation.

Gurkörtsolja

Gurkört Serum 30 ml 96:-
Borago officinalis
Utvunnet från: Fröna som kommer efter blomning och är jättesmå.
Ursprung: Kina
Färg: Klar till mycket ljust gul.
Doft: Oljig och lite fröig doft. Väldigt diskret doft som inte stör alls.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Utvinns från gurkörtens frön. Innehåller en hög koncentration på cirka 18-25% gammalinolensyra och höga halter av F-vitamin. Genom sin förmåga att stimulera cellbildning och vara ett värdefullt näringämne så är gurkörtsoljan mycket bra att ha till kropps- och ansiktsmassage vid inflammationer, torr skadad hud, tunn och skör. Den har visat lindra atopiska eksem, böjveckseksem och mynteksem. Doseringen på gurkörtsoljan är 1-3% i en ansiktsolja som passar alla, 2-5% i en ansiktsolja som är mer till hudproblem som torr, åldrad och trött hud. 5-10% i en hudolja till hela kroppen för eksem, inflammationer och infektioner.
Oljan kan tas invärtes med några milliliter per dag i flera månader om du har någon av de hudproblem som vi nämnt tidigare. Den håller öppnad i cirka 6 månader och kan förvaras i kylskåp om du inte använder upp den.

 

Tamanuolja

Tamanu Serum, 30 ml    75:-

Calophyllum Inophyllum 

Utvunnet från: Frukten
Ursprung: Sydostasien
Färg: Mörkt grön.
Doft: En grön, kryddig klorofylldoft som sitter kvar en stund för att sen bara anas och försvinna.

Oljan är fantastisk till att behandla acne, acneärr, finnar och hud med pormaskar. Den förebyggde nya utbrott av acne genom att oljan är antibakteriell och försåg dermis/läderhudens kollagen, elastin och reticulin med fina fettsyror för att förhindra ful ärrbildning och mjuka upp gammal ärrvävnad.

Förr kallades oljan för Calophyllum och vi använde den till alla sorters acnehud, finnig hud, hud med

Idag vet vi att oljan är mycket fin till eksem, irriterad hud, blandhy, åldrad hud, inflammerad och irriterad hud.
Den har mycket intressanta fettsyror som gör den användbar till i princip alla hudproblem och hudtyper.
Oljan har en konsistens som först känns lite fet men oljan absorberas snabbt in i huden och lämnar ingen kladdig yta.
Tamanuoljan känns som en kär gammal vän med så fina egenskaper och verkningsområden som vi tycker fler borde lära känna.

 

Havreolja
Havre Serum, 30 ml 72:-
Avena Sativa
Utvunnet från: Havreaxet
Ursprung:
Färg: Klar till guldgul
Doft: Mycket mild doft av havre, nästan bara förnimbar.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Havre är en av växtrikets finaste råvaror vid inflammationer i kroppens vävnader. Historiskt är att äta havregrynsgröt, dricka havremjölk och havrete ett säkert sätt att stilla oroliga magar, verka rogivande, dämpa irritation i slemhinnor och lugna nerver.
Havreoljan har samma egenskaper rent dermatologiskt. Den lugnar, återfuktar, dämpar klåda, verkar uppmjukande, stärker stratum corneum och är mycket fin till torr, känslig och lättirriterad hud.
Eftersom havreoljan är så rik på fina fettsyror, antioxidanter, e-vitamin och har en naturligt emulgerande effekt på huden så är den mycket intressant för yt- till djuptorr hud med liten till stor fuktförlust. Den emulgerande effekten i oljan gör att om du blandar havreolja med lite hydrolat i handflatan och sedan masserar in det på huden så känns det som en fuktkräm på huden. Det här kan du göra med alla våra oljor, blanda med lite hydrolat och massera in.
Oljan har en textur som är mycket skön och krämig, nästan som flytande silke på huden, den går in fint och ger ingen tung oljig känsla på huden.

Nyponfröolja

Nyponfrö Serum 30 ml 80:-
Rosa canina/Rosa rubiginosa/Rosa moschata
Utvunnet från: Nyponfröt som vi använder som uppskattat klipulver.
Ursprung: Chile
Färg: Gulbrun till djupt guldig färg.
Doft: Lite nötig, kanske en aning fröig och torrt oljig doft.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Nyponfröolja innehåller ett förstadium till A-vitamin vilket ger en regenererande & uppstramande effekt på huden. Oljans a-vitamineffekt gör den dessutom ovärderlig vid läkning och bildandet av fina ärr.
Kombinationshud till fet hud:
En favoritolja för den orena huden med pormaskar för den ”löser upp” talget i pormasken utan att torka ut huden. Nyponfröoljan kan användas ensam under några månader på kombinations till fet hy eller tillsammans med Gurk och/eller Pumpaolja. Fukt, vård och anticomedoneffekt!
Åldrad, trött och oelastisk hud;

Oljan har en uppstramande effekt på åldrad, trött och oelastisk hud. Blanda gärna med Granatäpple, Meadowfoam, Camellia och / eller Havreolja. Några droppar av två eller tre oljor ihop masseras in ordentligt på lite fuktad hud. Gör en kur på några månader, känn skillnaden och njut! Nyponfröoljan har en sämre hållbarhet. Den håller sig fräsch i tre månader i inte alltför varm rumstemperatur, längre i kylen.

 

Meadowfoamolja

Meadowfoam Serum, 30 ml     48:-

Limnanthes alba 

Utvunnet från: Fröet i den marktäckande fina lilla växten.
Ursprung: USA & Canada
Färg: Klar till mycket ljust gul färg.
Doft: Nästan ingen doft alls, kanske lite smörkoladoft.

Meadowfoam betyder Ängens skum och bara namnet är som magi. Oljan anses ha så bra och stabila fettsyror så att den kan hjälpa andra mer instabila oljor att hålla sig fräscha längre om man blandar dem tillsammans. Det här betyder att oljan ensamt i sig själv och på hud är väldigt stabil mot värme, ljus (solen) och bakterier samt tillsammans med andra är den en stabiliserande, konserverande och kvalitetsförlängande komponent. I produkten och på huden.

Oljans fettsyror och den höga andelen tocopherol (e-vitamin) gör den intressant för de flesta hudproblem. Oljan anses inte vara tilltäppande på porer, bilda pormaskar, förvärra acne och finnar utan snarare vara utjämnande på talgproduktionen i fet hud.

Meadowfoam är också fin till torr, åldrad, solskadad och pigmenterad hud. Vi har upplevt att huden snabbt får en mjukhet, spänts och fuktbindande effekt när man använder oljan som ensam olja eller som del i en produkt

Många säger att Meadowfoam är den ny Jojobaoljan fast bättre och vi håller med. Den är mjukare, krämigare och mer närande än Jojoban. Känns inte lika torr utan mer mättande utan att tynga huden och bli kladdig och oljig. En superolja helt enkelt med mycket bra skyddande egenskaper mot UV-ljus! Passar alla hudtyper och åldrar.

 

Pumpaolja

Pumpa Serum, 30 ml    50:-
Cucurbita maxima​
Utvunnet från: Pumpans frön
Ursprung:
Färg: Mörkt brun.
Doft: Intensiv djup pumpafrödoft som dock inte sitter kvar länge utan försvinner snabbt.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Pumpafröolja är en riktigt intressant och användbar olja för alla med problem med pormaskar, finnar, större till mindre områden av acne och hud som lätt blir fet och glansig.
Pumpaolja har en fettsyresammansättning som gör att den verkar upplösande och uppmjukande på talgproppar, vita och svarta pormaskar och finnar i huden.
Använder man oljan vid rengöring och som ett serum vid dessa problem så kan man uppnå mycket bra resultat.

Oljan är mycket rik på vitaminer som a, b, d & e, proteiner och omega 3. Den mjukgör inte bara talgproppar utan även överhudens celler, verkar fuktbindande i detta lager och ger lyster till hud som är torr.
Pumpaolja kan läggas till som serum till hud som är torr, åldrad, har eksem, klåda, irritationer och så all hud med problem med pormaskar, finnar och acne.

Hur man kan använda oljan;
– Använd gärna Pumpaoljan som rengöring. Bara applicera olja på huden, fukta händerna och massera upp oljan ordentligt.
– Torka noga av oljan med en fuktig tvättlapp eller fuktade bomullsrondeller och spraya gärna Eucalyptus-, Lagerblad-, Geranium- eller    Cypresshydrolat på rondellerna och innan serumet masseras in.
– Ta gärna några droppar av vardera Pumpa, Nyponfrö och Tamanu och massera in på väl rengjord hud vid pormaskar, finnar och acne som serum på kvällen. Ta inte för mycket!!! Ta några droppar, massera in och fyll på med fler droppar om huden känns yttorr.
Vi tycker att oljan dessutom ger en fin, fräsch och varm ton till huden. Snyggt!