Växtoljor

Växtoljor från Botany for all by Lena Losciale

Exklusiva och vårdande plantoljor att använda i din dagliga hudvård. Rena, naturliga och noga utvalda av Lena Losciale som har använt och arbetat med dessa i många år.


Arganolja

Arganolja  30 ml    75:-

Argania Spinosa

Utvunnet från: Nöten
Ursprung: Marocko
Färg: Ljust gul till rikare djupare gul
Doft: Ofta mild och lite nötig doft, ibland ingen doft alls.
Arganolja är en exklusiv ekologisk halvfet olja, den är plockad och skalad för hand. Man knäcker nöten, skalar av de yttersta lagren och kallpressar den innersta nöten till olja. Det ligger väldigt mycket arbete bakom detta hantverk och i Marocko anses Arganoljan vara en superfood för huden, med sina antiinflammatoriska, antiage och helande egenskaper. Arganolja har använts i århundraden i Marocko för att stärka, stödja och skydda hår, hud och naglar. Oljan är rik på vitamin E, andra antioxidanter och bra fettsyror, går snabbt in i huden. Oljan lämnar ingen fet hinna på huden, passar alla hudtyper då den återfuktar torr hud, hjälper att lösa problem som pormaskar, fet hud och vid acne. Arganoljan utvinns idag till två områden; skönhet och mat. Hela nöten och dess skikt rostas lätt för smak och utvinns till matolja. Den kosmetiska oljan utvinns ur den innersta delen av nöten, rostas inte, kallpressas för att användas som hud och hårolja. Oljan är utav kosmetisk kvalité.

Avokadoolja

Avocadoolja  30 ml    48:-

Persea gratissima

Utvunnet från: Fruktköttet på avocadon.
Ursprung:
Färg: Mörkt grön
Doft: Jordig grön klorofylldoft som dock inte sitter kvar länge.
Det här är en mellanfet och hållbar olja med mycket djup grön färg och en härlig doft av klorofyll.
Fettet i avocado är lika nyttigt att äta som att smörja sig med. Oljan binder fukt djupt ner i huden, verkar stödjande på läderhudens elastisitet och stadga, ger den torra papperstunna huden perfekta fettsyror för återhämtning och uppbyggnad.
Kan användas som övergång från fuktkrämer till ansiktsoljor då avokadooljan inarbetad i små mängder känns som en fuktkräm. Blanda gärna med Sheasmörsolja, Meadowfoam och/eller Camelliaolja för en riktigt stödjande och näringsrik kur för huden. Ta några droppar av vardera oljan och massera in ordentligt på rengjord hud någon halvtimma innan sängläge. Fyll på med några droppar om huden är riktigt törstig.
Tistelolja

Tistelolja  100 ml       70:-

Carthamus tinctorius

Tistelolja  100 ml

Utvunnet från: Tistelfrön som bildas när blomningen är klar.
Ursprung:

Färg:  Ljust brun till brungul.
Doft: Tistelolja har en klar nötig doft, inte stark och inte långvarig.

Tisteloljan är en så kallat snabb och lite torr olja med lite sämre hållbarhet, öppnad flaska bör användas inom 6 månader. Den går snabbt in i huden och ger ovärderliga fettsyror via hud vid inflammationer, acne, eksem, rosacea och många andra hudproblem. Innehåller fina fettsyror som huden och kroppen behöver för att bilda en frisk och vital yttre och inre hud.
Blanda gärna tisteloljan med en lite fetare och stabilare olja. Sämre hållbarhet, bör användas upp inom 3-6 månader.
Solrosolja

Solrosolja    100 ml    36:-

Helianthus annus

Utvunnet från: Mogna solrosfrön
Ursprung: Europa
Färg: Klar till ljust gul.
Doft: Nästan ingen doft alls, kanske lite nötig.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Solrosoljan påminner om tisteloljan men känns fetare, är en helt fantasisk massageolja, och passar mycket bra att blanda upp med mer stabila oljor som oliv-, sesam- och mandelolja för ökad hållbarhet. Ger en krämig, mjuk sammetskänsla i huden. Helt underbar att använda men som sagt, sämre hållbarhet och bör användas upp inom 3-6 månader.

 

Ricinolja

Ricinolja            30 ml    30:-
Ricinus communis      
Utvunnet från: Ricinfruktens frön som utvecklas inne i frukten.
Ursprung: Indien
Färg: Klar färg, kanske lite ljust gul
Doft: Mild lite torr oljig doft som ändå försvinner ganska fort.Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Det här är en mycket fet och mycket hållbar olja från ricinfruktens frön. Själva fröna är inte lämpliga att äta, riktigt giftiga är de.
Oljan är suverän till självsprickor, torra hälar, till vårtor, åldersvårtor, hemorrojder, pigmentsfläckar, fula ärr och liknande. Man kan aldrig utlova några som helst mirakel men oljan är helt ofarlig att använda och i många fall har den fungerat bra. Massera in några droppar på området med problememt en till flera gånger per dag. Håll ut, var ordentlig och vips kanske det hela är borta eller bättre!
Den är uppskattad för sin vårdande effekt på ögonfransar och hår. Ta mikroskopiskt lite olja på en mjuk tandborste och borsta fransarna innan läggdags. Till håret så tar man lite olja på fingertopparna, masserar in i hårbotten och drar ut i längderna. Låt sitta någon/några timmar, tillsätt shampo i det torra håret, massera upp och tillsätt vatten och shamponera som vanligt.

 

Riskli 30 ml 35:-  
Oryza sativa 100 ml 90:-  
Utvunnet från: Risskal
Ursprung: Kina
Färg: Ljust gul till klar.
Doft: Nästan igen doft alls.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Risklioljan är utvunnen från skalet runt riskornet. Riskliolja har en härlig, mjuk och ganska lätt textur. Den går snabbt in i huden, känns inte oljig och kladdig och verkar passa de flesta hudtyper.
Mycket vårdande för hela kroppen, härlig innan och efter dusch och kan med
fördel blandas med eterisk olja för effekt och doft.
Oljan återfuktar och vårdar inte bara torr hud utan även torrt hår. Den används i shampo och balsam för sin åtarfuktande effekt utan att tynga ner håret.
Prova att klämma in någon droppe i fuktigt hår. Antingen själv eller med Gurka.
Hud som blivit skadad av sol och fått pigmentsförändringar kan prova Riskliolja antingen ensam eller tillsammans med Camellia, Nyponfrö och mikroskopiskt med Ricinolja. Den anses kunna förebygga, vårda och reparera pigments-förändringar och är väl värd att prova. För att uppnå maximal effekt kan den eteriska oljan Carrot seed/Morotsfrö tillsättas med 5-7 droppar i en blandning på 30 ml.

 

Sesamolja

Sesamolja eko     
Sesamum indicum          100 ml     70:-
Utvunnet från: Sesamfrön
Ursprung: Chile
Färg:  Ljust till djupare gulbrun
Doft: Lite torr sträv frödoft som ändå är ganska mild.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Det här är en halvfet och mycket stabil olja med god hållbarhet. Oljan används mycket i renande och avgiftande behandlingar i bl.a. Indien. Oljan går bra in i huden och verkar lite utrensande och jag använder den gärna i behandlingar för celluliter tillsammans med avokado och tistel. Sesamoljan passar utmärkt att varva med olivolja i daglig hud- och kroppsvård. Ger en mycket skön och mjuk känsla i huden.

 

Vetegroddsolja

Vetegroddsolja     30 ml    34:-
Triticum vulgare        
Utvunnet från: Vetegroddar
Ursprung:
Färg:  Djupt vetefärgad till mörk bärnsten. Jättevacker färg.
Doft: Vi tycker den doftar choklad med nötter, en stark doft som sitter i ett litet tag. God!
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Vetegroddsoljan är en halvfet och kär liten vän. Den finner sin plats hos alla som har bristningar, åderbrock, ärrvävnad, ytliga blodkärl, utgjutningar och liknande. Den är en riktig bra fukt- och näringsolja till torra kinder som ofta är ute i väder och vind. Riktigt bra att ha under hela vintersäsongen till ansikte och kropp. Har en viss doft så blanda gärna ut med en annan olja om du vill.

 

Olivolja

Olivolja 500 ml 90:-

Olea europa
Utvunnet från: Oliver
Ursprung: Kreta
Färg: Djup grön färg.
Doft: Klassisk kraftfull klorofyllrik doft. Oleo de oliva!
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Vår underbara olivolja kommer från den Grekiska ön Kreta. Olivolja har använts av människor i över 5000 år, säkert mycket längre än så i allt från lampolja, hudvård, i matlagning och som en del av balsameringsprocessen.
Olivoljan är en utmärkt olja att använda vid extraktioner av örter och växter. Den är fantastisk till matlagning och inläggningar. Passar som hudvård att använda i duschen, badet, att smörja in både före och efter för extra skydd och näring. Smörj på både vuxna som på barn. Olivoljan passar perfekt i daglig hud- och kroppsvård och är utmärkt att blanda och varva med andra oljor. Doftsätt den med eteriska oljor och skapa en exklusiv egengjord kroppsolja eller använd den i sin enkelhet i din dagliga matlagning och bakning. Vi älskar vår olivolja och tycker den borde finnas i varje hem och användas ofta!

 

Kokosolja / Kokosfett

Kokosfett/olja    400 gr   100:-
Cocos nucifera
Utvunnet från: Kokosköttet, det som rivs till kokosflingor.
Ursprung:
Färg: Vitt
Doft: Den doftar härligt av kokos. Doften sitter kvar en bra stund.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Kokosfett/olja är ett mycket stabilt fett, har lång hållbarhet, tål sol, värme och upphättning.
Har använts under mycket lång tid till matlagning, som solskydd, kroppskrämer och hårinpackningar. Har en doft av kokos. Blanda upp med andra oljor, doftsätt med eteriska oljor och använd som ett doftbalsam för kropp och hår, ljuvligt och beroendeframkallande. Du och din hud kommer älska den. Supergott att använda när du poppar popcorn!