Örter & Kryddor

Örter & kryddor från Botany for all by Lena Losciale

Lavendel  50 gr       45:-
Lavandula angusifolia
Dosering: 2-4 nypor torkade blommor, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Lavendel kanske gör sig bäst som omslag och till utvärtes bruk men kan vara fin och mycket smakrik som en liten komponent i te, kakor, efterrätter, vid rökning av kött och fisk. Invärtes ger den hjälp till magproblem, lugnar gaser i magen. Den är milt vätskedrivande, bra vid huvudvärk och illamående. En liten påse i örngottet ger skön sömn åt liten som stor, en lavendelpåse i handväskan blir som ett litet doftande underverk.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är lavendel en av världens finaste och kärleksfulla lilla ”healer”. Lavendel läker och lindrar snabbt vid brännskador, röd och het hud, vid feber, inflammationer, klåda, torrhet och vid skadad hud. Bada ett lavendelbad och känn all stress, alla spänningar, all oro bara smälta och rinna iväg.

Rockrose   50 gr    38:-       
Cistus ladanifer 
Dosering: 2-4 nypor torkade toppblad och kvistar till 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min. Du kan brygga 3 gånger på samma laddning.

Kropp: Runt Medelhavet, där denna buske växer, så dricker man RockRosete för att hålla fästingar borta! Teet sägs också vara 3 gånger så hälsosam än grönt te!  Gott smakar det också, fruktigt och blommigt med en liten bitter och stram eftersmak. Det här teet är mycket uppskattat för sina antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, för att motverka candida och sockersvängningar. Teet dricker man även för att skydda sig mot influensa och virus samt för att stärka och stödja immunförsvaret utan att stressa det.
Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är RockRose effektiv till åldrad, solskadad och torr hud. Även den känsliga, röda och inflammerade huden ska känna att örten lugnar och läker på ett behagligt sätt. Örten, hydrolaten och den eteriska oljan har använts länge för sina fantastiska egenskaper för att hålla huden smidig, elastisk och vital vid åldrandet i huden.

 

Nässla   50 gr      35:-
Urtica dioica, Urtica urens
Dosering: 2-4 nypor hel torkad nässla, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Även nässla är en milt verkande ört.  Nässla som te ger bra hjälp till att smörja hela kroppens hormonsystem, alla kroppens körtlar – lever, njurar, mjälte, sköldkörtel, binjurar osv. Nässel-te som dricks klunkvis under dagen hjälper kroppen att utsöndra urinsyra och slagg, gärna tillsammans med maskros. Urinsyra i kroppen gör oss trötta, griniga, stela, ömma och sura.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är nässla en fin ört för stora porer, pormaskar, finnar, acne och överdriven talgproduktion. Tillsammans med maskros, rosmarin eller salvia kan man med regelbundna ångbad och/eller ansiktsomslag ge huden en djuprengörande kur. Nässla verkar ”avgiftande och renande” via hudens porer, driver ut vätska, mjukgör huden, lugnar varm och irriterad hud.

 

Oregano   50 gr          40:-
Origanum vulgare
Dosering: 2-4 nypor torkade blad, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Lite lustigt att en av våra vanligaste kryddor har fina effekter som nästan ingen känner till. Invärtes som te, i mat, sallader osv. är oregano fin till magproblem, orolig tarm, hjälper när man ätit tung och fet mat, verkar utdrivande på mask och parasiter i kroppen, blodsockerreglerande, motverkar mindre kul bakterier och virus i framförallt mage & tarm. Bra som te vid influensa, förkylning, feber osv.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är oregano verksam vid hudsvamp, fotsvamp, bakterier i huden, vid muskelvärk, vårtor, herpes, svinkoppor osv. Helt enkelt en superkurerande krydda för hela kroppen och inte bara att ha på pizzan!

 

Rosmarin     75 gr         50:-
Rosmarinus officinalis
Dosering: 2-4 nypor torkade blad, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Drick te på rosmarin, laga mat med rosmarin i grytor, soppor, salladsdressingar, på kött och fisk, i alla vegetariska rätter & du får en av världens bästa antioxidanter och maghjälpare. Rosmarin kallas för Europas Ginko Biloba – att dricka te på rosmarin ökar kroppens cirkulation i de finaste blodkärlen och gör att kroppen lever och huvudet inte blir trött och trögt. Hjälper matspjälkningen, verkar gynnsamt på nedsatt cirkulation, stelhet och surhet i kroppen. Rosmarin lyfter sinnet och hjälper minnet!

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är rosmarin den finaste på att milt med effektivt öka cirkulationen, rena huden, ge de yttersta hudlagren liv och cirkulation. Rosmarin är en krydda som kan hjälpa huden att behålla  liv och lyster. Jag rekommenderar dig att ta ett rosmarinbad, gärna med lavendel, och låter växternas behagliga doft omsluta dig.